OGY – Krónika 10. rész (bizottsági jelentések vitája, napirend után) 

Országház_a_Rákóczi_szoborral_2014

Országgyűlés-jogalkotás 
OGY – Krónika 10. rész (bizottsági jelentések vitája, napirend után) 

    Budapest, 2018. december 11., kedd (MTI) – Ellenzéki felszólalók éles kritikája mellett fejezte be az Országgyűlés a munka törvénykönyvének a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítása bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját, kedden. A felszólalásokat bekiabálások kísérték, így a vita a levezető elnök folyamatos fegyelmezése mellett zajlott. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal zárult.

    Jobbik: a munkáltató bármikor felmondhatja a kollektív szerződést 

    Rig Lajos (Jobbik) színtiszta hazugságnak nevezte az elmondottakat. Kijelentette: a munkáltató bármikor felmondhatja a kollektív szerződést, onnantól pedig a munka törvénykönyve hatályos. Bírálta a jelenlegi szakszervezeti vezetőket, akik szerinte “mindent aláírnak”. 
    Számos munkahelyen nincs szakszervezet – mutatott rá. 
    “Nem követem azt a példát, amit ellenzéki képviselők, akik azt mondták, hogy Kósa Lajos (Fidesz) elmeképességét megkérdőjelezik. Én inkább azt mondanám, hogy amikor gondolkodik, nincs szerencséje” – jelentette ki, és szerencsét kívánt a javaslat előterjesztőjének.  

    Fidesz: sok munkavállaló érti a jogszabály lényegét 

    Böröcz László (Fidesz) útszélinek nevezte az ellenzék stílusát. Azt kérdezte Tordai Bencétől, ha nem tiszteli a Házat, miért ül be jegyzői pozícióba. 
    A levezető elnök őt is arra intette, maradjon a tárgynál, és az ellenzékieket is rendre utasította.
    Szerinte vannak olyan munkavállalók, akik dőlnek be az ellenzék hazug propagandájának. Rámutatott: az év bizonyos időszakában kevesebb megrendelés érkezik egyes üzemekbe, míg máskor lényegesen több, és akkor azok teljesítése többletmunkát igényel.
    Kijelentette: a javaslat azoknak nyújt lehetőséget, akik többet akarnak dolgozni és keresni.  

     Az MSZP felszólalója egy munkás levelét olvasta fel 

    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) egy levelét olvasott fel, amely élesen bírálta a javaslatot. Szerinte több ezer munkás írta meg az előterjesztőknek, mi a baja a törvénnyel, amelyet a kormányoldalnak el kellene olvasnia. 

    DK: a javaslat növeli a balesetveszélyt

    Gréczy Zsolt (DK) azt mondta: a bevezetendő túlóra növeli a balesetveszélyt, a szívbetegségek, a stroke kockázatát. Számos lehetséges káros hatást sorolt fel, amelyeket az előterjesztésnek tulajdonított. 
    “Önök bűnrészesek lesznek a magyarok elleni népirtásban, amit önök csinálnak, az magyar családokat tesz tönkre” – jelentette ki. 

    Fidesz: a munkaadók célja a dolgozók megtartása 

    Révész Máriusz (Fidesz) szerint az elmúlt húsz évben egyetlen nagyobb botrány volt az Országgyűlésben a hétfőinél, a földtörvénnyel kapcsolatban. Feltette a kérdést: mi is lett belőle? Elvették a külföldiek a földeket? Kiderült, hogy amit akkor állítottak, abból semmi sem igaz. 
    Szerinte 5-6 éve valóban kiszolgáltatottá tette volna a munkavállalókat a törvény, jelenleg azonban a dolgozók megtartására törekednek a munkaadók, mivel 800 ezerrel többen dolgoznak, mint nyolc évvel ezelőtt. 
    Azon kívánnak változtatni, hogy a túlórákat feketén vállalják el – jelentette ki.  
    A mai munkaerőviszonyok között a többletmunka csak önkéntesen történhet – mondta.

    Jobbik: ez büntetlenül nem fog sokáig menni

    Szilágyi György (Jobbik) azt mondta: ha van Soros-terv, az “Orbán Viktor és a Fidesz”. 
    “Önök valóban sokat tettek a munkaerőhiány érdekében, a munkavállalók krémjének jelentős részét elüldözték” – fogalmazott. 
    Közölte: nem tudja eldönteni, hogy Kósa Lajos a szakmai hozzá nem értése miatt mond “sületlenségeket”, vagy szándékosan hazudik. 
    Ez büntetlenül nem fog sokáig menni – jelentette ki.
    Frakciótársa, Jakab Péter kijelentette: a kormány nem lovakkal, hanem emberekkel kereskedik. “Önöknek szégyenérzetük láthatóan nincs, de jó lenne, ha legalább félelemérzetük volna, mert van mitől félniük” – fogalmazott, hozzátéve: sarokba szorítják azokat a munkavállalókat, akiknek lassan már nem lesz veszíteni valójuk.

    Előterjesztő: rengeteg hazugság hangzott el, de egyetlen módosító indítvány sem érkezett

    A vita lezárását követően az előterjesztők egyikeként Kósa Lajos (Fidesz) azt hangsúlyozta, a javaslat tárgyalása során “végtelen mennyiségű hazugság” hangzott el, de az ellenzék egyetlen tagja nem vette azt a fáradságot, hogy módosító javaslatot adjon be határidőig.
    Ez a törvényjavaslat lehetőséget ad, nem kötelezettség, kellő védelmet ad a munkavállalóknak, mind személyükben, mind az érdekképviseletükön keresztül – jelentette ki.
    Hozzátette, a munkaerő-kölcsönzőket a minimálbér megfizetésére kötelezi, egy szűk körnek plusz szabadnapot ad, valamint lehetővé teszi a műszakcsere lehetőségét. 
    
    Napirend után

    A nevelőszülők anyagi, szakmai és társadalmi elismerésének növelését szorgalmazta napirend utáni felszólalásában a jobbikos Magyar Zoltán, hangsúlyozva, hogy 5200 nevelőszülő napjainkban mintegy 15 ezer gyereket gondoz.
    Frakciótársa, Farkas Gergely azt szorgalmazta, hogy a tervezett 2020-nál később váljon a nyelvvizsga a felsőoktatásba lépés feltételévé, mondván, a közoktatás napjainkban nincs felkészülve erre a feladatra, így ez anyagi alapú diszkriminációt jelent, amelynek a kevésbé tehetős családok gyermekei a kárvallottai.
    Lukács László György (jobbik) az egészségügy problémáira hívta fel a figyelmet. A kormányzat célkitűzéseit, “ígérgetéseit” és a realitásokat sorolva és állítva szembe egymással, azt javasolva, hogy a kormányzat hallgassa meg az ágazat segélykiáltását, és fordítson több pénzt erre a szektorra.

    Az Országgyűlés szerdán folytatja munkáját.

bet \ bly \ bzt \ bpt

MTI 2018. december 11., kedd 15:43

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük