OGY – Krónika 2. rész (napirend előtt: kormány, önkormányzatok, világkereskedelem, migráció)

Országház_a_Rákóczi_szoborral_2014

Országyűlés-napirendelőtt 
OGY – Krónika 2. rész (napirend előtt: kormány, önkormányzatok, világkereskedelem, migráció)

    Budapest, 2018. december 11., kedd (MTI) – A Jobbik a kormány idei intézkedéseit bírálta, az LMP az önkormányzatok támogatásáról kérdezett, a KDNP a Kereskedelmi Világszervezet kihívásairól, a Fidesz pedig a migrációról beszélt napirend előtt kedden az Országgyűlésben. 

    
    Jobbik: milyen ajándékokkal lepte meg a kormány az embereket?
    
    Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője azt sorolta fel, hogy szerinte idén milyen “ajándékokkal lepte meg az Orbán-kormány az embereket”.
    Ide sorolta az államadósság és az államháztartási hiány “soha nem látott” mértékű növekedését, a tanárhiányt, az egészségügy helyzetének romlását, a választási kampányban “csúcsra járatott félelemkeltést”, a kilakoltatásokat, “Orbán Viktor és körei közpénzből való urizálását”, a magyar tudomány szabadságának elvételét, és azt, hogy a kormány egy “nemzetközi bűnözőt” fogadott be, ezért Magyarország nemzetközi megítélése mélypontra került. A szerdai határozathozatalokra utalva hozzátette: egy nap múlva 400 órás túlmunkával “ajándékozzák meg” az embereket,  valamint olyan jogszabályokat fogadnak el, amellyel megteremtik a “totális állami diktatúra kereteit”.     
    Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: az a párt beszél nemzetközi megítélésről és félelemkeltésről, amely egy idegen országnak kémkedő képviselőt küldött Brüsszelbe, és amelynek egyik országgyűlési képviselője egy zsidó származású nő megütésével hencegett.     
    Az államtitkár szerint az államadósság 2010 előtt nőtt, azóta viszont csökken; 70 kórház újult meg vagy épült, az oktatásra pedig 606 milliárddal költenek többet 2010-hez képest. A Jobbikot az elmúlt években elhúzódó identitászavar és korrupciós ügyek folyamata, valamint a választók folyamatos sértegetése jellemezte – fogalmazott. 
        
    LMP: csak a kormánypárti önkormányzatok kapnak támogatást?
    
    Hohn Krisztina, az LMP képviselője arról beszélt: mély megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az alig százfős baranyai falu, Besence, bár pályázott, nem kapott rendkívüli támogatást a kormánytól. A képviselő feltette a kérdést, hogy vajon hány település lehet még ilyen “büntiben”. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes képviselők a körzetükbe tartozó polgármestereket a “szőnyeg szélére állítják”, és burkoltan megfenyegetik, hogy “nem lesznek jóban”, ha a polgármester szerintük nem megfelelően viselkedik.    
    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára szerint 2006 után ilyen eset valóban előfordult, 2010 után viszont az állam átvállalta az önkormányzatok adósságát, nem mérlegelve, hogy milyen összetételű önkormányzat produkálta a hiányt korábban. 
    Hangsúlyozta: Besence esetében is szakmai alapon történt a rendkívüli támogatás elbírálása, a kormány nem tesz az önkormányzatok között különbséget annak alapján, hogy milyen típusú vezetése van.
    
    KDNP: megoldást kell találni a Kereskedelmi Világszervezet kihívásaira
    
    Latorcai János, a KDNP képviselője a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) az Interparlamentáris Unióval közösen szervezett, világkereskedelem szabályozásáról szóló decemberi konferenciája kapcsán arról beszélt: a magyar kormány meggyőződése, hogy a mindenki számára előnyös, szabad és méltányos nemzetközi kereskedelmi rendszer elősegíti a globális gazdasági növekedést és a fenntartható gazdasági fejlődést. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az így kialakult kereskedelmi rendszer az utóbbi években súlyos válsággal néz szembe, egyes szakértők szerint már kereskedelmi háborúk fenyegetnek. 
    Hozzátette: a kereskedelmi vitarendezési mechanizmus is kezd zátonyra futni, mert a jelenlegi fellebbezési testület tagjainak mandátuma hamarosan lejár, az új tagok kinevezése pedig az Egyesült Államok politikája miatt akadályokba ütközik. Erre a helyzetre kell mihamarabb megoldást találni – mondta.
    Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára elmondta: Magyarország exportorientált gazdaságként kulcsfontosságúnak tartja a szabályokon alapuló, nyitott, kiszámítható multilaterális kereskedelmi rendszer megvédését. Szerinte a WTO modernizációja során a fókuszálni kell a vitarendezési pillér válságának megoldására, és be kell vonni ebbe a szervezet két legnagyobb tagját, Amerikát és Kínát. A jelenleg zajló kereskedelmi háború Magyarország érdekeivel ellentétes, de bízunk abban, hogy ez rövid távon megnyugtató módon rendezhető lesz – jelentette ki.     
        
    Fidesz: Európa vagy lecseréli a vezetését, vagy elveszett 
          
    Böröcz László, a Fidesz képviselője szerint világosan látszik, hogy Brüsszel és az ENSZ ugyanazt, az illegális bevándorlás legalizálását akarja. Már 2015 óta irányítottan zajlik az illegális bevándorlás Európába, miközben a magyar kormány álláspontja változatlan: a migráció veszélyeket hordoz és megállítható – hangoztatta.
    “Magyarország olyan Európai Uniót akar a jövőben is, ahol a karácsony karácsony marad, betlehemmel és karácsonyfával, Európának ragaszkodnia kell saját hagyományaihoz, ezért ellent kell állni minden olyan kísérletnek, amely az unió népességének végezetes megváltoztatásra irányul” – mondta. Úgy vélte: nemcsak Afrikából, hanem kelet felől is újabb migránshullám várható. Ezért szerinte az európai parlamenti választások tétje, hogy Európa vagy lecseréli vezetőit, vagy végképp elveszett.
    A kormány képviseletében Dömötör Csaba azt mondta: nem csillapodik a migrációról szóló vita, a brüsszeli vezetők változatlanul egy olyan intézményrendszeren dolgoznak, amely megkönnyítené a bevándorlást. A magyar kormány azon dolgozik, hogy a növekedés és a biztonság együtt valósujon meg, mert a biztonság fenntartása alapvetően határozza meg, hogy gyarapodó pályán maradhat-e az ország – tette hozzá az államtitkár.

bGD \ bhi \ hgp

MTI 2018. december 11., kedd 10:51

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük