OGY – Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitája)

Országház_a_Rákóczi_szoborral_2014

Országgyűlés-jogalkotás 
OGY – Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitája)

    Budapest, 2018. december 11., kedd (MTI) – A munka törvénykönyvének a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló módosítása bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitáját folytatta le kedden az Országgyűlés. Az ellenzéki képviselők a vita során folyamatosan bírálták az indítványt, és kérték, hogy azt vonják vissza.

    MSZP: vonják vissza a javaslatot!

    Harangozó Tamás (MSZP) felszólalásában azt kérte a fideszes Kósa Lajostól, hogy vonja vissza a “rabszolgatörvényt”.

    LMP: a munkáltatók vissza tudnak élni a törvénnyel

    Csárdi Antal (LMP) arcpirítónak tartotta, hogy a családok évében nyújtanak be egy olyan javaslatot, aminek alapján drasztikusan fel lehet emelni a kötelezően elrendelhető túlórák számát.
    Megkérdezte a kormánypárti politikusokat, komolyan gondolják-e, hogy egy egyszerű, a gépsoron dolgozó munkavállaló alkupozícióban van bármelyik multinacionális céggel.
    A törvénnyel a munkáltatók vissza tudnak élni – jelentette ki.

    DK: ez egy jogszabályon keresztül elkövetett merénylet

    Arató Gergely (DK) azt mondta, hogy a törvényjavaslat minden elemében botrányos és felháborító. Ez nem törvényalkotás, hanem jogszabályon keresztül elkövetett merénylet – tette hozzá. A kormánypártok egyetlen célja az, hogy kizsigereljék és tönkretegyék a munkavállalókat – fogalmazott.

    Párbeszéd: a törvény népellenes bűncselekmény

    Tordai Bence (Párbeszéd) népellenes bűncselekménynek nevezte az indítványt. Hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek és a lakosság többsége is elutasítja azt a törvényjavaslatot, amivel 4,5 millió ember “életét nyomorítják meg”.
    A képviselő azt kérte, hogy a kormánypártok most már ne konzultáljanak senkivel, helyette inkább vonják vissza a javaslatot.

    Független: az ellenzéknek ebben a helyzetben négyötöde van

    Szél Bernadett (független) azt mondta, hogy ebben a helyzetben az ellenzéknek nem kétharmada, hanem több mint négyötöde van, ugyanis az indítvány még a Fidesz szavazótáborát is megosztja.

    MSZP: a kormányoldal titkos paktumot kötött a nagytőkével

    Tóth Bertalan (MSZP) azt a kérdést tette fel, hogy miért ragaszkodik a kormányoldal ehhez a “mérhetetlenül elutasított” javaslathoz.
    Az MSZP-nek az a feltételezése – mondta -, hogy titkos paktumot kötöttek a nagytőkével, a nyugati multicégekkel.
    Emellett szerinte a kormánypártok “zsigerből utálják” a munkás embereket és a szakszervezeteket.
    A politikus a javaslat visszavonását követelte.

    Fidesz: az áll a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt

    Az előterjesztő Kósa Lajos (Fidesz) az ellenzéki kritikákra úgy reagált: az van a munkavállalók pártján, aki munkahelyeket teremt.
    Amikor a szocialisták kormányoztak, kevesebb mint 3,5 millió volt a foglalkoztatottak száma, ma ez mintegy 800 ezerrel több – jegyezte meg.
    Szerinte egyébként a szocialisták a munkások ellen politizálnak, “végighazudják az egész ügyet”, és azt mondják az embereknek, hogy “nehogy már többet keressetek”.
    Nincs olyan javaslat, amely bevezetné a szombati munkanapot – jelentette ki Kósa Lajos.

    DK: a Fidesz-KDNP elárulja a saját szavazóit

    Székely Sándor (DK) azt mondta, ha a Fidesz-KDNP elfogadja a törvényjavaslatot, elárulja a saját szavazóit.
    Ezzel majd el kell számolniuk – hangsúlyozta, úgy fogalmazva, hogy ezzel az előterjesztéssel a Fidesz-KDNP beismerte, hogy elrontotta az elmúlt kilenc évet.
    Arról is beszélt, hogy Magyarországon ma nem lehet megélni egy állásból, és jövőre nemhogy fizetésemelés nem lesz, hanem csökkenni fognak a keresetek.

    KDNP: a szocialisták egymillió embert tettek munkanélkülivé

    Nacsa Lőrinc (KDNP) a baloldal hétfői obstrukciós akcióját egy “gyalázatos kutyakomédiának” nevezte, amely “még ellenzéki mércével is a legalja” volt.
    A kereszténydemokrata politikus szerint a munka törvénykönyvét módosító törvényjavaslat nem azt tartalmazza, amit az ellenzék állít, álhíreket terjesztenek róla, feszültséget keltenek.
    Megjegyezte továbbá azt is, hogy Tordai Bence fenyegetőzik, a Párbeszéd politikusa ugyanis azt mondta, hogy “vigyázzunk a testi épségünkre, mert baj lesz”. “Tegnap a büfében is elmondta nekem” – fűzte hozzá.
    Gyurcsány Ferenc és a szocialisták együtt egymillió embert tettek munkanélkülivé – zárta szavait.

    Párbeszéd: kisebb a reálbér-növekedés, mint amekkorát a kormánypártok mondanak

    Mellár Tamás (Párbeszéd) úgy reagált a kormánypárti felszólalásokra, hogy valójában 2010-hez képest mindössze 14 százalékkal növekedtek a reálbérek, ami kevesebb, mint amiről a Fidesz-KDNP-sek beszélnek.

    Fidesz: az ellenzék összekeveri a saját közérzetét az ország közérzetével

    Horváth László (Fidesz) szerint ha a munkavállalók nézik ezt a vitát, olyat látnak, amihez nem szoktak hozzá, így például ahhoz, hogy ha nem tetszik valami, akkor “síppal, dobbal, nádi hegedűvel, ordítozással kivonulnak a munkahelyükről”. A munkahelyeken nem szoktak egymás szavába vágva, artikulálatlanul ordítozni sem – tette hozzá.
    A kormánypárti képviselő azt mondta, az ellenzék összekeveri a saját közérzetét az ország közérzetével.
    Szerinte az ellenzék mostani “hisztériájáról” is kiderül majd, hogy nem volt alapja.

bnd \ bhz \ bzt \ bpt

MTI 2018. december 11., kedd 15:30

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük