OGY – Krónika 12. rész (vitanap az éghajlatváltozásról, napirend után)

Országház_a_Rákóczi_szoborral_2014

Országgyűlés-vitanap 
OGY – Krónika 12. rész (vitanap az éghajlatváltozásról, napirend után)

    Budapest, 2018. december 12., szerda (MTI) – Kizárólag kormányoldali résztvevőkkel folytatta le az Országgyűlés az ellenzéki képviselők által kezdeményezett vitanapot az Országgyűlés szerdai ülésén. Az ellenzéki képviselők még annak kezdete előtt kivonultak az ülésről. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal fejeződött be.

    Fidesz: a fenntarthatóság értékválasztás
     
    Bencsik János, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy a tudósok az évszázad közepére olyan klimatikus viszonyokat vetítenek elő, amelyek hárommillió évvel ezelőtt voltak jellemzőek a Földön. Ezért fontosnak nevezte az alkalmazkodást és az erőforrások fenntartható felhasználását. Hangsúlyozta: a fenntarthatóság olyan értékválasztás, amely takarékosságra, hatékony energia- és nyersanyag-felhasználásra serkent.
    Megjegyezte: az ellenzéknek a mai parlamenti ülésen mutatott magatartása ebből a szempontból rossz példa volt, hiszen tíz talicskányi papírszemetet szórtak szét az ülésteremben, holott ők kezdeményezték a klímaváltozásról szóló vitát.
    Szerinte fel kell készülni a klímaváltozás miatt kialakuló vízbiztonsági, élelmezésbiztonsági és lakhatási biztonsági kihívásokra, és ezekkel a kormánynak foglalkoznia kell a következő évtizedekben. 
    Kiemelte: az állam és az önkormányzatok elsődleges feladata, hogy a közszolgáltatásoknak helyet adó épületeket időállóvá tegyék az éghajlatváltozás szempontjából. Felhívta a figyelmet az öntözés klímaváltozás okozta kihívásaira is.

    KDNP: biztosítottak lesznek a karbonszegény-energiatermelés feltételei

    Aradszki András (KDNP) ténynek nevezte, hogy a légkör felmelegedéséhez az emberi tevékenység is hozzájárul. Szavai szerint ezért meg kell tenni azokat a lépéseket, amelyekkel orvosolni lehet a fenyegető helyzetet. Ha ezek a lépések elmaradnak, akkor a Föld megszűnhet az emberiség életterének lenni – hangsúlyozta.
    A 2015-ös párizsi megállapodás megfelelő keretet biztosít a nemzetközi klímapolitika kezeléséhez – szögezte le. Emlékeztetett, hogy a dokumentum célként kezeli, hogy két fok alatt tartsák a felmelegedést és ne nőjön az üvegházhatású gázok kibocsátása.
    Kijelentette, hogy a családi otthonteremtési kedvezménye is érdemben hozzá fog járulni a magyarországi energiahatékonyságának javulásához. A nukleáris energiatermelés fenntartása pedig egyfajta hátteret biztosít az időjárástól is függő megújuló energiáknak – tette hozzá.
    Magyarországon biztosítottak lesznek a karbonszegény-energiatermelés feltételei – emelte ki.
    Ezután Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a vitát, majd a parlament szerdai ülését is.

    Napirend után

    Ágh Péter (Fidesz) több, fennállásának kerek évfordulóját ünneplő Vas megyei településről, például Söptéről, Tormásligetről vagy Sárvárról emlékezetett meg.
    Simon Róbert Balázs (Fidesz) a győri infrastrukturális fejlesztésekről beszélt felszólalása során. 
    A válaszadó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter először köszöntötte a jelenlévő kambodzsai külügyminisztert. Ezután azt mondta, hogy a magyar gazdaság a dimenzióváltás állapotában van, gyakorlatilag már elérték a teljes foglalkoztatás szintjét. Győr egy kiemelt térség központja, az Audi például több mint 13 ezer embert foglalkoztat – mutatott rá. Eközben a cég köré települt kiszolgálóipar és beszállítók is indokolják, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a térségre – közölte.
    Csöbör Katalin (Fidesz) azt mondta, hogy a gazdasági fellendülés hatásai a három észak-kelet magyarországi megyében is jelentősen éreztetik a hatásaikat.
    Szijjártó Péter azt felelte, hogy a Magyarországra irányuló beruházások 2017-ben minden korábbi rekordot megdöntöttek és várhatóan a 2018-as is rekordév lesz. Az autóipar is öt százalékos növekedést mutatott az első kilenc hónapban – hangsúlyozta. A miniszter szavai szerint reménykednek abban, hogy a gazdaság egészének növekedését négy százalék felett lehet tartani. 

    A napirend utáni felszólalásokat követően Lezsák Sándor levezető elnök közölte, hogy a parlament csütörtök reggel folytatja munkáját.

bGD \ bet \ bnd \ bzt \ kvs

MTI 2018. december 12., szerda 17:07

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük