OGY – Új jogállás jön létre a honvédelmi alkalmazottaknak 

Országház_a_Rákóczi_szoborral_2014

Országgyűlés-jogalkotás 
OGY – Új jogállás jön létre a honvédelmi alkalmazottaknak 

    Budapest, 2018. december 12., szerda (MTI) – Jövő év elejétől új jogállás jön létre a honvédelmi alkalmazottak számára.

    Ennek feltételeit új jogszabály teremti meg, amelyet 131 igen szavazattal fogadott el szerdán a parlament. 
    A törvény a közalkalmazottak jogállásáról szóló előírásokon alapul, figyelembe veszi azonban az ágazat sajátosságait. Honvédelmi alkalmazott a honvédelmi szervezetnél foglalkoztatott polgári, azaz civil alkalmazott, aki a többi között vállalja, hogy közszolgáltatásokat nyújt a honvédség számára, valamint azt, hogy éves továbbképzésben vesz részt. 
    A honvédelmi alkalmazotti jogviszonnyal járó többletkötelezettségekért többletjuttatás jár a közalkalmazottakéhoz képest. Többletkötelezettség, hogy különleges jogrend idején a honvédelmi alkalmazott nem élhet a lemondás és a rendkívüli lemondás jogával. 
    Automatikusan honvédelmi alkalmazottá válik az, aki jövő január 1-jén honvédelmi szervezetnél közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik. 
    Ezen jogviszony szerint dolgoznak majd a nem hivatásos vagy szerződéses katonai, illetve kormányzati szolgálati viszony keretében elvégzendő honvédségi feladatok ellátói. 
    Bár az érintettek civil alkalmazottak, speciális helyzetüknél fogva mégis igazodniuk kell a honvédségi fegyelemhez. Ezért a katonákhoz hasonlóan korlátozzák a véleménynyilvánítási, a gyülekezési szabadságot, valamint a szabad mozgást és a tartózkodási hely szabad megválasztását. 
    A honvédelmi alkalmazottak esetében kollektív szerződés nem köthető, az abba foglalható elemeket miniszteri rendelet rögzíti majd. 
    A rájuk vonatkozó szabályok egyes pontokon kedvezőbbek a közalkalmazottakénál: egyes munkakörök esetében nem kell pályázatot kiírni, emellett gyorsabb és egyszerűbb lesz a honvédelmi alkalmazotti jogviszony létesítése. 
    Esetükben az alapilletményt egy felülről nyitott illetménytábla határozza meg, figyelemmel az ágazati sajátosságokra. Az érintettek illetménykiegészítést is kapnak – ahogy a jogszabály indoklása fogalmaz – olyan formában, hogy a jogviszony a közalkalmazotti fölé pozícionálódjon, vagyis a honvédelmi ágazati pótlékhoz hasonlóan, de annál magasabb összegben. Ezeket rendelet rögzít majd. 
    Az érintettek végkielégítése is magasabb a közalkalmazottinál, ugyanis húszéves munkaviszony után is emelkedik, és akár a tíz havi távolléti díjat is elérheti. A jogszabály magasabb szolgálati idő után további jubileumi jutalmat biztosít.

bet \ bcl \ bhi

MTI 2018. december 12., szerda 13:28

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük