Közgazdász: a munkavállalók többsége nem fogja érzékelni a túlórakeret-bővülést

Budapest, 2018. december 12. Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Lánchíd pesti hídfőjénél 2018. december 12-én. MTI/Mónus Márton

Munka-jog-szakértő 
Közgazdász: a munkavállalók többsége nem fogja érzékelni a túlórakeret-bővülést

    Budapest, 2018. december 13., csütörtök (MTI) – A munkavállalók túlnyomó része nem fogja érzékelni azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a többlet önkéntes túlmunkát – jelentette ki Szajlai Csaba közgazdász, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

    A munkaerőhiánytól feszített munkaerőpiacon a cégeknek sem érdeke, hogy akaratuk ellenére dolgoztassák az embereket, továbbá a leginkább érintett feldolgozóiparban jellemzően erős a dolgozói érdekképviselet – közölte a szakértő.
    Mint elmondta, a jogszabály csupán lehetőséget ad a többlet túlmunkára azzal, hogy 250 óráról 400-ra emeli a vállalható túlórák számát. Vagyis lehetőséget teremt az önkéntes túlmunka vállalásra, de önkényesen a jövőben sem lehet senkit többletmunkára kényszeríteni – tette hozzá.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány politikájának fókuszában 2010 óta a munkaalapú társadalom kiépítése áll. Ugyanis lehetetlen állapot volt, hogy egy 10 milliós országban csupán 3,6-3,7 millióan dolgoznak – hangsúlyozta.
    Az, hogy mára 800 ezerrel többen, vagyis 4,5 millióan dolgoznak, azoknak az intézkedéseknek köszönhető, amelyek megkönnyítették a foglalkoztatást a munkaadók számára.
    A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben – mondta Szajlai Csaba.

bták \ bdó \ hgp \ bpt

MTI 2018. december 13., csütörtök 14:40

Borítókép: Budapest, 2018. december 12. Az ellenzéki pártok kezdeményezésére a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevői a Lánchíd pesti hídfőjénél 2018. december 12-én. MTI/Mónus Márton

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük