DK: engedjék el azokat, akiket a rendőrség jogtalanul állított elő a tüntetések alatt

Budapest, 2018. december 13. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Lánchídnál 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

Pártok-DK 
DK: engedjék el azokat, akiket a rendőrség jogtalanul állított elő a tüntetések alatt

    Budapest, 2018. december 14., péntek (MTI) – A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a rendőrséget, hogy engedjék el azokat az embereket, akiket jogtalanul állítottak elő a szerdai és csütörtöki tüntetések alatt.

    A párt frakcióvezető-helyettese pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szerdán és csütörtökön békés tüntetőket, illetve olyan egyszerű járókelőket is előállítottak, akik nem vettek részt a demonstrációkon.
    Arató Gergely egyúttal bírálta, hogy a rendőrség többször is előzetes figyelmeztetés nélkül használt könnygázt és paprikasprayt. 
    A képviselő arról is beszélt, hogy a rendőrség nem megfelelő módon értesíti az előállítottak közeli hozzátartozóit. Hangsúlyozta, hogy péntek délelőtt a 3. kerületi rendőrkapitányságon személyesen beszélt egy édesanyával, aki még mindig nem tudja, hogy hol van az előállított gyermeke. Hozzátette, az is törvényszegés, ha a jogi képviselők nem tudnak eljutni a védenceikhez. 
    A DK azt is követeli, hogy töröljék azokat a felvételeket, amelyeken azok a tüntetők szerepelnek, akiknek kamerába kellett mondani az adataikat – közölte. 
    Kérdésre válaszolva azt mondta, az erőszak semmilyen módon nem fér bele a békés tüntetésekbe, és azt nem is lehet kifogásolni, ha a rendőrség ilyen esetekben jogszerűen és arányosan lép fel. Az a probléma, hogy a rendőrség fellépése nem jogszerű és nem arányos – fogalmazott.
    Hozzátette, hogy tapasztalatai szerint a tüntetők nem füstbombákat, hanem olyan “partikellékeket” használtak, amelyeknek nincs káros hatásuk. 
    Egy másik témában feltett kérdésre azt felelte, hogy a független Szél Bernadett számára a Demokratikus Koalíció tette lehetővé, hogy a párt vendégeként részt vegyen a házbizottság pénteki ülésén.

bnd \ bzt \ hgp

MTI 2018. december 14., péntek 12:15

Borítókép: Budapest, 2018. december 13. A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Lánchídnál 2018. december 13-án. MTI/Balogh Zoltán

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük