Fordulat a tüntetésen – országgyűlési képviselők bejutottak az MTVA-ba, a rendőrség könnygázt fújt

Budapest, 2018. december 15. Résztvevők az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hagyományos országházi gyermekkarácsonyán 2018. december 15-én. MTI/Mónus Márton

A hivatalos tüntetés 18:21-kor véget ért, a tömeg pedig elindult a Kunigunda utcába, és el is jutottak oda.

Kilenc országgyűlési képviselő bejutott az MTVA székházba, hogy beolvastassák az 5 pontból álló petíciót.

Az MTVA-ban akadályokba ütköztek, minderről a képviselők élőben közvetítettek. Néhány perces szünet következett az élő közvetítésben, hogy megbeszéljék, mi legyen a következő lépés. Mikor visszatértek, arról tájékoztatták a nézőket – Szél Bernadett közvetítéséből ez derült ki -, hogy valaki kimegy a tüntetőkhöz és őket is informálják a benti eseményekről, és arra kérik őket, hogy aki teheti, maradjon, akinek ez már sok, az nyugodtan menjen haza, ők, a képviselők, mindenképp addig maradnak, míg be nem olvashatják a petíciót.

Ebben a percben odakinn éppen annyira eszkalálódott a helyzet, hogy a rendőrség ismét könnygázt vetett be, a vasárnapi nap folyamán először. A tüntetők fuldokolva tántorogtak össze-vissza, volt, az ATV munkatársa köhögve mondta az élő közvetítésükben, hogy mivel itt a Kunigunda utcában nem olyan nyitott a tér, mint a Kossuth téren, ezért a kifújt gáz megrekedt, így sokkal tovább tartott a hatása. Láthattuk, ahogy rosszul lévőket támogattak vagy ápolgattak társaik.

A képviselők végül kimentek a tüntetőkhöz, és a tömeg átalakult élő megafonná, hogy mindenkihez eljusson az információ: ők addig maradnak, míg be nem olvashatják a rádióban, élőben a petíciót.

Mindeközben az MTI-n utoljára 21:20-kor jelent meg hír, ami így zárult: “A rendőrség honlapján este azt írta: az ország hét vidéki városában rendbontás nélkül véget értek a jogszabálymódosításokkal kapcsolatban bejelentett demonstrációk. Rendőri intézkedésre egyik helyszínen sem volt szükség.”

Borítókép: Budapest, 2018. december 15. Résztvevők az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hagyományos országházi gyermekkarácsonyán 2018. december 15-én. MTI/Mónus Márton

Továbbra is egybe gyűjtjük az élő közvetítéseket, itt.

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük