Ellenzéki pártok további ellenállást hirdettek a túlmunkatörvény aláírása miatt

Pártok-ellenzék
Ellenzéki pártok további ellenállást hirdettek a túlmunkatörvény aláírása miatt

Budapest, 2018. december 20., csütörtök (MTI) – Tiltakozott több ellenzéki párt amiatt, hogy Áder János államfő aláírta a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítását, és további ellenállást, harcot hirdettek az általuk “rabszolgatörvénynek” nevezett jogszabály ellen.

A Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön tette közzé a honlapján Áder János nyilatkozatát, amelyben az államfő bejelentette, hogy a jogszabály megvizsgálása után aláírta a munka törvénykönyvének módosítását.
Erre reagálva a Jobbik közleményében azt írta: a kormány után most a köztársasági elnök is “teljesítette a külföldi nagyvállalatok parancsát” azzal, hogy aláírta a “rabszolgatörvényt”. Azt hangsúlyozták: a Jobbik még nagyobb intenzitással fog harcolni Orbán Viktor miniszterelnök “korrupt és álnemzeti rendszere ellen”, és erre a harcra szólítanak fel “minden tisztességes magyar embert”.
A Demokratikus Koalíció (DK) úgy fogalmazott: “a fideszes pártkatona, Áder János, akit a DK sosem fogadott el köztársasági elnöknek, aláírta a magyarok millióit megnyomorító rabszolgatörvényt”. Közleményükben azt írták: ezzel a gesztussal az államfő “újra bűnrészessé válik, de egyúttal tovább erősíti az ellenállást, és rászabadítja az ország haragját Orbánra”.
Az LMP értékelése szerint Áder János ismét bebizonyította, hogy “nem a köztársaság, nem a magyar munkavállalók, hanem csak és kizárólag a Fidesz és a külföldi nagyvállalatok érdekeit képviseli” köztársasági elnökként. Az LMP teljes politikai közössége a munkavállalók és a szakszervezetek oldalán áll – tette hozzá a párt, amely közleményét azzal zárta: “Ez nem a harc végét jelenti. Ez a harc kezdete!”.
A Liberálisok szerint Áder János, a Fidesz korábbi alelnöke és egykori frakcióvezetője a “magyar emberek helyett kizárólag az Orbán-kormány érdekeit képviseli”. Véleményük szerint
a törvény tartalma és elfogadásának módja is szembemegy a munkavállalók alapvető jogaival és a demokratikus értékekkel. “A Liberálisok továbbra is kiállnak a munkavállalók érdekei mellett és támogatják a tüntetéseket, a több helyen meghirdetett bojkottot és az országos sztrájkot is” – írták közleményükben.

bkdi \ bki \ kvs

MTI 2018. december 20., csütörtök 21:46

Borítókép: Budapest, 2018. december 20. Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője, elnökségi tagja (k) beszél, mellette V. Naszályi Márta, a Párbeszéd (b2), Horváth Csaba, az MSZP (b), valamint Gál József, az LMP (j2) és Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője sajtótájékoztatójukon a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. december 20-án. A tájékoztatón bejelentették, hogy közösen lépnek fel a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló, általuk “rabszolgatörvénynek” nevezett jogszabály ellen. MTI/Balogh Zoltán

Az ellenzéki pártok a szakszervezetekkel és civilekkel együttműködésben tüntetést szerveznek 2018. december 21. 20:00-ra, a Kossuth térre. Az esemény Facebook oldala itt található.

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →