A Nagy Imre-szobor elszállítása miatt tiltakoztak a budapesti Vértanúk terén

Történelem-Budapest
A Nagy Imre-szobor elszállítása miatt tiltakoztak a budapesti Vértanúk terén

Budapest, 2018. december 28., péntek (MTI) – Gyertyagyújtással tiltakozott a Demokratikus Koalíció és a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete Nagy Imre egykori miniszterelnök szoborkompozíciójának elszállítása miatt pénteken a fővárosi Vértanúk terén.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája emlékeztetett: a szobrot 1996-ban, a mártír miniszterelnök születésének századik évfordulóján közadakozásból állították fel.
Úgy fogalmazott: most, hogy a szobrot elvitték, maradt egy gödör. Konkrétan egy szoboré, ugyanakkor “egy álom sírgödre” is, “a közös nemzeti lét 1956-ban és 1989-ben remélt lehetőségének sírgödre” – tette hozzá.
Mécs Imre egykori ’56-os halálraítélt, volt szabaddemokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő a néhai miniszterelnök alakját felidézve kiemelte: Nagy Imre igazi emberi személyisége volt a magyar politikának és a történelemnek. Szimbolikus szobra Budapest részévé vált, a város egyik jellegzetessége lett, ahová rengetegen jártak.
Beszéde végén Mécs Imre követelte, hogy hozzák vissza Nagy Imre szobrát a Vértanúk terére.
Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint Nagy Imre szobra arra figyelmeztetett, hogy a hatalom a népé és a nemzeté, amely nem tűri a zsarnokságot. Azt mondta, az az emlékmű, amelyet a szobor helyett el akarnak helyezni a téren, annak idején alig több mint tíz évig állt ott, kevesebb mint feleannyi ideig, ameddig Nagy Imre szobra.
Őrsi Gergely, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke a mintegy száz résztvevő előtt “pofátlanságnak” nevezte a szoborkompozíció elszállítását – amellyel szerinte a kormány ismét okot adott arra, hogy tiltakozók az utcára vonuljanak – és követelte Nagy Imre szobrának visszahelyezését.
A Nagy Imre-szoborkompozíciót péntek reggel szállították el a Vértanúk teréről. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program vezetője arról tájékoztatta közleményben az MTI-t, hogy a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. a vonatkozó kormányhatározatnak megfelelően megkezdte a Vértanúk terének rehabilitációját. Ennek első lépéseként szállították el restaurálásra a szoborkompozíciót, amely a tervek szerint a Jászai Mari térre kerül, várhatóan még 2019. június 16. előtt. A szobor helyére a vörösterror áldozataira emlékező Nemzeti Vértanúk Emlékművét állítják vissza.

bss \ bbsg \ bám \ gtr

MTI 2018. december 28., péntek 19:03

Borítókép:  Budapest, 2018. december 28. Újrafelállítás előtti restaurálásra elszállítják Varga Tamás szobrászművész Nagy Imre szoborkompozícióját az Országház tőszomszédságából, a Vértanúk teréről 2018. december 28-án. Az alkotóval folytatott egyeztetés, a szükséges hozzájárulások beszerzése, valamint a terület előkészítése után kerülhet a mártír miniszterelnök emlékműve a Jászai Mari térre, a tervek szerint még 2019. június 16. előtt. A szoborkompozíció elszállításával megkezdődött a Vértanúk terének rehabilitációja. MTI/Szigetváry Zsolt

A DK tiltakozása a Nagy Imre szobor elszállítása miatt (2018. dec. 28.) Forrás: DK Facebook (link)

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →