Mi történik ma? Tüntetések, tiltakozások január 5-én

Ma, 2019. január 5-én széles összefogással szervezett tüntetés lesz Budapesten. A szervezők között megtaláljuk azokat az ellenzéki pártokat, amelyek a parlamentbe is bejutottak az április 8-ai választáson – MSZP, DK, Párbeszéd, LMP, Jobbik -, és azokat is, amelyek nem – Momentum, Két Farkú Kutya Párt, Liberálisok.

Sokan kérdezik, hogy mit tesznek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen, hiszen őket nem látjuk olyan gyakran a médiában, mint a pártok képviselőit, de mintha a közösségi média sem az ő terepük lenne. A szakszervezetek is mozgolódnak: a mai tüntetésen is ott van az összes jelentős szakszervezet szervezőként (linken megtekinthetőek), továbbá az ünnepek kivételével országszerte szerveztek forgalomlassító tüntetéseket. (Néhányról mi is hírt adtunk, de gondoltuk, meghagyjuk a terepet a helyi ihirek.hu oldalaknak :)). Információink szerint a sztrájkról is zajlanak az egyeztetések, de mint ismeretes a sztrájktörvény szigorúsága miatt ez nagyobb körültekintést igényel, mint azt egy laikus gondolná. 

A pártok közben egymásnak üzengetnek közleményekben, a  megszokott frázisokkal: a kormány szerint mindenki, aki ellenkezik – vagy ellenzéki – az Soros-bérenc, az ellenkezők – ellenzékiek – szerint pedig a kormány alkalmatlan az ország vezetésére.

Mit gondolnak ezekről a dolgokról a Kossuth téri Hírek szerkesztői?

Szerkesztőtársammal azt gondoljuk az eddigi eseményekről, hogy nagyon dicséretes, hogy az ellenzék végre megmutatja magát, és hogy mire képesek. Mi nem vagyunk összefogás pártiak a beszéd szintjén (ahogy az korábban zajlott), de a cselekvés szintjén mi is támogatjuk ezeket a folyamatokat, amik most zajlanak, és amik felé haladunk.

Az elkövetkezendő eseményekkel kapcsolatban mi azt érzékeljük, hogy van még erő, amit nem mutatott meg az ellenzék, és amit nem mutatott meg az elégedetlenkedő nép sem, nem is beszélve a szakszervezetekről.

Szerintünk az Európa Parlamenti választáson hasonlóak lesznek az eredmények, mint amik az előzőn születtek, pedig a Fidesz hatalmas erőket fog mozgósítani, de nem tudnak majd érdemben változást elérni, persze kudarcot sem kell majd elkönyvelniük. Ugyanakkor az önkormányzati választásokon nagy meglepetések lesznek, mert bár sokan gondolják azt, hogy érdemes a Fidesz holdudvarához tartozni azért, hogy a pályázatokból juthasson pénz a településeknek, de az ellenállás ereje a testületekben is meg fog mutatkozni: egyre több helyen választják majd a nehéz autonómiát a könnyebb, de szolgaibbnak bizonyuló besimulás helyett.

Meglátásunk szerint nemcsak azért kell tüntetni most, merthogy esetleg nem értünk egyet a Fidesszel, vagy a kormánnyal. Azért  is kell tüntetni, azért is kell általános kultúrát kiépíteni, hogy a jövőben egyetlen kormány se gondolhassa azt, hogy bármit megtehetnek a néppel.

Ha úgy tetszik, eljött az ideje egy új magyar társadalom felépülésének. A felébredés már megvolt, a munka java véleményünk szerint most következik. Mi erről a munkáról továbbra is szívesen tudósítunk.

Kossuth G.

Borítókép: Budapest, 2018. december 14. A budapesti kormányellenes tüntetés résztvevői vonulnak a Szent Istvan körúton 2018. december 14-én. MTI/Mohai Balázs

About kossuthgabor

Szeretem, ha több oldalról is informálódhatok, és utána dönthetek arról, hogy mit gondoljak a dolgokról. Persze van, amiről nekem is előre meg van a véleményem, de akkor is szeretem tudni, hogy ha nagyon objektív akarnék lenni, milyen információkra támaszkodhatok.

View all posts by kossuthgabor →